משקמים את הירקון

 

נחל הירקון הוא הגדול בנחלי ישראל ומשתרך לאורך 27.5 ק"מ, החל מאזור מעיינות ראש העין ועד השפך בחופי תל אביב של ים התיכון. אולם, כבר בשנות ה-50 של ה-120 נמצא שהירקון מזוהם, עקב הזרמת ביוב לנחל. לאורך השנים הוקמו תכניות שונות לטהרו, ואכן חלקים ממנו שוקמו, אך כיוון שהזרמת השפכים לנחל נמשכה, מי הירקון נותרו מסוכנים לשחייה, גם בימינו אנו.

 

לפני מספר שנים 'מקורות' החלה בתכנון שיקום הירקון, כיוזמה משותפת עם עיריית תל אביב. לפני כ-3 שנים, בסיומו של תכנון זה, שח"מ החלה בהקמת מתקן 'תחנת שבע טחנות', כחלק מהפרויקט. מתקן זה כולל את תחנת השאיבה ששואבת מי גלם מהנחל למתקן הטיפול לפני הקטע המלוח של הנחל. הקמת מערכות אלה בדגש למתקן הטיפול יער בראשית מתבצעת בשיתוף פעולה עם חברה בינלאומית, לאור היכולת שלה לתת מענה תהליכי תכנוני למתקן הסינון, בהתאם לצרכיו הספציפיים של הירקון.

 

כחלק מתכנית השיקום של הירקון, המים המזוהמים של הירקון צפויים להישאב ממנו על ידי תחנת שאיבה 'שבע הטחנות', ואז לעבור למתקן סינון תהליכי שהקימה שח"מ בשיתוף פעולה עם מתכנן חיצוני וחברה בן לאומית . מתקן סינון תהליכי זה נקרא 'יער בראשית', והוא נמצא בסמוך למימדיון.

 

מעבר למצוין לעיל בוצעה פעילות ענפה ע"י רשות נחל הירקון לשיקום נחל הירקון ע"י פעולות ניקיון וניתוב של מים תחת בקרה שהם ברמה ראויה להזרמתם לנחל כמו מים ממתקני טיהור שפכים ברמה שלישונית.

 

משאבות אחרות שנמצאות במתקן הטיפול ישאבו את המים המטופלים שנקראים מי מוצר מתאי הממברנות, קרי המים הנקיים לאחר הסינון, ותעביר אותם לבריכת אגירה (בריכת מי מוצר) הסמוכה. מהבריכה יועברו המים המסוננים הן להשקיית פארק הירקון והן בחזרה לנחל הירקון. באופן זה, אחוז הזיהום במי הירקון צפוי לרדת באופן משמעותי, ואיכות המים תשתפר.

 

מדובר בהליך טכנולוגי חדשני, כאשר כל המערכות המתוכננות על ידי חברה בן לאומית בשיתוף שח"מ כמתכנן החשמל ומערכות הפיקוד הן מערכות אוטומטיות עצמאיות אשר אינן זקוקות לנוכחות אדם. כמו כן, המתחם נבנה תוך התחשבות בתנאי הסביבה, ומתוך רצון שישתלב בנוף, הן בצבעיו והן במיקומו. בנוסף, על גג מתקן הסינון יוקם מרכז מבקרים אשר ישמש כמרכז הדרכה לפעילות מיחזור המים והשבתם. למרכז זה יהיו חלונות שקופים, דרכם ניתן יהיה לראות הן את התהליך כולו, והן את האופן בו 'קבוצת מקורות' דואגת לאיכות המים תוך שמירה על הסביבה ועל הטבע והחי.

 

יש לציין ששח"מ תספק את כל הציוד החשמלי הדרוש, ציוד שאיבה, כולל ייצור לוחות החשמל והפיקוד, ומבצעת את כל התקנות של הציוד והצנרת התהליכית, ולאחר סיום ההקמה והפעלת הניסיון, תעביר את הפרוייקט לתיפעול 'מקורות'.

 

בימים אלו אנו תחת בדיקות של מתקן הטיפול לקראת הפעלה של המתקן שצפויה לאחר חג הפסח בסוף 04/25 ובמהלך 05/25.

 

מנהל הפרויקט: מיכאל לסרי